Was je relatie ook…met liefde!

Liefde in tijden van corona: was je relatie met liefde!

Hoe gaat het met je? En hoe is het thuis? Misschien is je wereld tot stilstand gekomen en stap je noodgedwongen even uit de ratrace. Of zit jij of je partner in de zorg en is het juist pezen in de zesde versnelling en met de turbo aan. Zitten je kinderen net als de mijne thuis te zoomen en moet jij effe inschikken. Hoe dan ook, de huidige situatie zorgt voor een indrukwekkende en radicale verandering in je routines. De kans is groot dat je even overschakelt naar de overlevingsstand, en praktisch gaat kijken en handelen om deze tijd door te komen. Handen wassen en afstand houden, thuiswerken. Niet ideaal, wel goed te doen. Ik ga je ook niet vertellen dat dit de ideale tijd is om je relatie een boost te geven. Maar ik ga je wél vertellen dat je ook je relatie regelmatig moet wassen om hem te behouden. Hoe dan?

Het kantelpunt in je relatie
Ik wil graag een les met je delen die ik zelf noodgedwongen heb geleerd en die ik ook terugzag bij de gescheiden mensen die ik heb geïnterviewd voor mijn boek Liefde in tijden van scheiden. De les luidt: We komen meestal te laat, dus wees op tijd. Wat bedoel ik hiermee? Er komt vaak een kantelpunt in je relatie waarop je met andere ogen terugkijkt naar je gezamenlijke verleden en denkt: heb ik zitten slapen? Waar was ik? Wíe was ik? Waar is de liefde gebleven? Hoe heb ik dit jaren kunnen doen? Het gaat er niet eens zozeer om wát je dan precies gedaan hebt of niet gedaan hebt, het gaat er wel om dat we collectief in slaap soezen in de hectiek en routine van de dag. De liefde glipt door je vingers en je hebt niet in de gaten. We verliezen het echte intieme contact met onszelf (wie ben ik) en met de ander. Er komen lijstjes en routines voor in de plaats. Kluslijstjes, to-dolijstjes, boodschappenbriefjes, wensen voor later als je groot bent. Je bent druk met kinderfeestjes plannen, verjaardagen bezoeken, je huis opruimen, werken. Je runt een relatie en/of een gezin. In die mallemolen vergeet je de essentie: contact.

Con-tact!
Con-tact betekent letterlijk ‘met aanraking’. Geen afstand dus, maar een snaar raken! Contact werkt altijd twee kanten op: naar jezelf en naar de ander. Wat nemen we dat contact toch snel voor lief… Wanneer heb je voor het laatst ontroering gevoeld, of liefde? Het zal het laatste zijn waar je aan denkt als je voor een leeggehamsterd schap wc-papier staat… En juist daarom moet je erbij stilstaan. Doe gewoon eens wat je ook zou doen in de tijd dat je nog verliefd was op je partner: stuur een bericht. Onverwacht, liefdevol, verrassend. Dat kan in de vorm zijn van een gesproken compliment, een appje of zelfs een ouderwetse brief. Over haar/zijn ogen die je zo mooi vindt, het besef dat je in liefde samenleeft en dat je nu ineens weer overvalt. Iets kleins, een momentje van con-tact. Dat je voelt dat er iets geraakt wordt. Al die dingen waarvan je denkt: ‘Ach moet dat nou echt? Het lijkt zo overdreven, ik sta hier voor een rek zonder wc-papier en dat is nu belangrijker’, dát zijn juist de dingen waarvan je later denkt: had ik dat maar eerder en vaker gedaan. Want anders komt er een moment, een kantelpunt, waarop je beseft dat je dit juist wel had moeten doen. Je relatie even wassen met liefde, zodat die niet tussen je vingers door glipt.

De kunst van het wassen van de liefde is snel aan te leren: kom in actie vóór het moment dat het nodig is! De kunst is wel lastig aan te leren: je zult je idee dat het overdreven en ongemakkelijk is moeten overwinnen. Dat is een keuze. Kies je voor je relatie en investeer je erin, of kies je voor routine en de waan van de dag met mogelijk spijt als resultaat? Denk in deze tijd van crisis eens outside the box en creëer nieuwe kansen voor je relatie. Was regelmatig de liefde én je handen en kom zo gezond mogelijk uit de strijd!

Deel bericht op: