Geluk…iedereen wil het, maar hoe dan?

Geluk…iedereen wil het, maar hoe dan?

Geluk is de drijfveer van ons allemaal. En inmiddels een populair thema! Werkgeluk mag ineens ook, het gaat niet meer alleen om iets presteren maar ook om ons welbevinden daarbij. Geluk heeft niet meer die smaak van op een matje buiten in de natuur zitten, maar je talenten laten zien, het goed hebben met mensen om je heen, van betekenis zijn voor anderen. Maar…hoe kom je uit een situatie waarin je klem zit, naar een situatie waarin je je gelukkig voelt? 

De spagaat van onbehagen

Vaak willen we best iets anders, we kunnen ons volmaakte geluk goed definiëren maar weten niet hóe dan. We hebben al zoveel opgebouwd, om ons heen, spullen, mensen…moeten we dat zomaar opgeven? En dan kan het zomaar gebeuren dat we in een spagaat terecht komen tussen heden en toekomst. Wat doen we vervolgens? Nadenken, piekeren, erover praten, de droom afschrijven of zeggen dat het later wel komt. Een echte oplossing blijft uit. 

Wat maakt nou die spagaat van onbehagen zo pittig om eruit te komen?

Omgaan met ambivalentie en discrepantie

In een spagaat van onbehagen heb je aan beide zijden positieve én negatieve gevoelens…je hebt iets wat je wil én niet meer wil; en je wilt iets wat je graag wil maar wat je ook afschrikt. Er is dus zowel discrepantie (het gat tussen nu en je droom) als ambivalentie (ik wil het, ik wil het ook weer níet). 

Daar kom je echt niet uit zonder dat je dat gaat uitschrijven. Het is te lastig in je hoofd, je zult het moeten ordenen en uitschrijven. En dan zie je ineens een weegschaal voor je waarop beide kanten even zwaar zijn.

Persoonlijke groei als sleutel naar geluk

Als je een weegschaal hebt die aan beide kanten even zwaar weegt (wat je hebt links, wat je zou willen rechts…geen beweging), moet je beweging gaan creëren. Dat kun je moeilijk in je eentje. Je hebt wellicht een coach of iemand uit je eigen kring nodig die jou gaat bevragen. Daardoor verandert de weging die je geeft aan de situatie nu en je droom straks. En dan vooral aan je weging van wat je remt en je weging van wat je in be-weging brengt. Die weging onderzoeken en herwaarderen duidt op groei, want je vervangt wat je al denkt te weten door een slagje dieper te gaan.

De crux: Alles wat je afremt links, wat je aantrekt rechts! 

Als je uit je spagaat wilt komen, breng dan 1 verandering aan in de weegschaal: zet hetgeen je remt aan je eigen droom niet rechts maar links en wat je aanlokt aan je eigen situatie niet links maar rechts. Voila: je hebt nu de totale rem links staan (het is toch goed zo; veranderen kost moeite; nu heb ik een vast inkomen etc.) en je versnelling rechts (het is spannend; het geeft energie; het is mijn passie etc)!

Nu komt de kritische blik of ondervraging: ga je rem eens kritisch bekijken. Is dit echt wat je tegenhoudt? Hoe zwaarwegend is dit nou? Wat als dit er niet meer is? Etc.

Nu ga je de versnelling bekijken: hoe gaaf zou het zijn als dit lukt? Hoelang kijk je hier al naar uit? Wil je doodgaan zonder dit te hebben gedaan?  

Als het goed is ontstaat er al enige beweging zodra de rem lichter wordt en/of de versnelling iets sterker wordt. 

Geluk is een kwestie van ont-wikkelen en minder van ‘hebben’!